Νάξος

Νάξος

Δυο λόγια για τη Νάξο

1. Η Νάξος με μια ματιά

Μία παρουσίαση του νησιού της Νάξου θα ήταν ελλειπής χωρίς την αναδρομή στην ενδιαφέρουσα μυθική ιστορία του νησιού.

Αν αναρρωτηθήκατε ποτέ πώς να ήταν ο τόπος όπου μεγάλωσε ο Ζεύς, ο πατέρας των 12 θεών, πιθανότατα η απάντηση θα περιλάμβανε τις λέξεις: γόνιμος, επιβλητικός, μεγαλειώδης.

Αν αναρρωτηθήκατε ποτέ για τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά του νησιού όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Διόνυσος, ο θεός της αγάπης, πιθανότατα η απάντηση θα περιλάμβανε τις λέξεις: διασκέδαση, τραγούδιμ χορός.

Αν τέλος, ανρρωτηθείτε πώς θα ήταν η σκηνή του γάμου του Διόνυσου με την προγκίπισσα Αριάδνη, η απάντηση θα ήταν πιθανώς "μαγευτική, σχεδόν μαγική...".

  Αυτή είναι η Νάξος. 

Ένα μεγάλο νησί στην καρδία του Αιγαίου και των θαλάσσιων διαδρομών του, με επιβλητικούς ορεινούς όγκους και εύφορες κοιλάδες, που κατοικούνται από χαρούμενους ανθρώπους με παράδοση στη μουσική και το χορό και γεμάτο ομορφιά που γοητεύει τους επισκέπτες.

Με τη μακρά ιστορία, τα σημαντικά μνημεία και την έντονη τουριστική ζωή, καταλαμβάνει μια ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα Κυκλαδονήσια. Ανεξάρτητα από το πόσες μέρες μένετε στη Νάξο, πάντα θα υπάρχουν σίγουρα πιο κρυμμένες κόγχες για να ανακαλύψετε, παραλίες που δεν έχετε δει, πύργοι και οχυρά που δεν είχατε το χρόνο να επισκεφθείτε, αρχαίοι ναοί, των οποίων τα μυστικά παραμένουν ένα μυστήριο.

Επισκεφθείτε τη Νάξο και μπείτε σε αιώνες ιστορίας.

2. Γεωγραφία και Φύση της Νάξου

Η γεωγραφία και η φύση της Νάξου προσφέρουν αυθεντικότητα, πλούτο και απλότητα και αποτελούν μια εμπειρία για να ανακαλύψετε και να εξερευνήσετε.

Το νησί χαρακτηρίζεται από μεγάλη ποικιλία: βουνά με χαράδρες, σπήλαια και κοιλάδες, σκιασμένες καταπράσινες κοιλάδες με ελιές, συκιές, πορτοκαλιές, λεμονιές και αμπελώνες, άφθονα νερά.

Ο Νίκος Καζαντζάκης, ο πρώτος συγγραφέας του 20ού αιώνα, έγραψε για το χρόνο που πέρασε ως έφηβος στην εύφορη κοιλάδα  Εγγαρές της Νάξου: «Αν ο παράδεισος ήταν στη Γη, θα ήταν εδώ».

Οι κοιλάδες καταλήγουν σε ομαλές, αμμώδεις παραλίες, διακοσμημένες με λειμώνες και κρασιά. Τα χωριά περιβάλλονται από χωράφια και κήπους λαχανικών. τα μεταναστευτικά πουλιά βρίσκουν καταφύγιο στα δέντρα, ενώ τα άγρια περιστέρια και τα σκουπίδια στα απροσπέλαστα παράκτια βράχια.

Προστατευόμενοι βιότοποι
με σπάνια πανίδα και χλωρίδα συμπληρώνουν το μωσαϊκό ενός νησιού που προσφέρει στον επισκέπτη όλα τα πλούσια δώρα της φύσης.

Ο βυθός που περιβάλλει τη Νάξο προσφέρει επίσης έναν άλλο, συναρπαστικό κόσμο, με θαλάσσια οικοσυστήματα εκπληκτικής ομορφιάς, τεράστια ποικιλία, υφάλους και βράχους γεμάτους ζωή, λιβάδια Posidonia oceanica με πολύχρωμες πλάκες και υφάλους.

Απλά επιλέξτε τη διαδρομή σας, είτε στην ενδοχώρα είτε θαλάσσια, και αφεθήτε στη μαγεία της γεωγραφίας και της φύσης της Νάξου. Η συγκίνηση σας περιμένει να ανακαλύψετε και να βιώσετε όλο το χρόνο.

3. Μυθολογία της Νάξου

Η μυθολογία της Νάξου κατέχει μια εξαιρετική θέση στον ιστό ιστορίας και πολιτισμού του νησιού.

Οι πολλές μυθικές μορφές στη μυθολογία της Νάξου: ο Διόνυσος, ο Δίας, ο Απόλλων, η Αριάδνη, η Δήμητρα και πολλοί άλλοι, είναι υφαντά με ανεξίτηλα χρώματα στη μνήμη και το χρόνο, που ποτέ δεν σταματούν να κεντρίζουν το ενδιαφέρον και τη φαντασία.

Στην ιστορική ιστορία του νησιού οι μύθοι συνδυάζονται με την πραγματικότητα, με άφθονα αρχαιολογικά ευρήματα που χρονολογούνται σε όλες τις περιόδους, ρίχνοντας φως στην ιστορική πραγματικότητα πίσω από κάθε μύθο.

Ο Διονύσιος, ο Σεμέλης, ο Θησέας, η Αριάδνη, οι Νύμφες, οι Νηρηίδες, οι θεές της θάλασσας, οι τύραννοι, οι κατακτητές, οι πειρατές, οι ευγενείς και οι αγρότες και οι ήρωες έχουν αφήσει τα ίχνη τους διασκορπισμένα στο χώρο και στο χρόνο της μυθολογίας της Νάξου συνθέτουν ένα μαγικό απαιχνίδι μεταξύ θρύλου και ιστορίας.

Κάθε επίσκεψη στους πολλούς αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία του νησιού είναι ένα παράθυρο στη μυθολογία της Νάξου.

4. Πολιτιστική Κληρονομιά & Παράδοση της Νάξου

Η πολιτιστική κληρονομιά και η παράδοση στη Νάξο ευδοκιμεί με τις πλούσιες παραδόσεις του παρελθόντος μέχρι σήμερα.

Η Νάξος ανέκαθεν ανέπτυξε μια ζωντανή σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και την τέχνη, από τα πρώτα αγαλματίδια, τα πρώτα αγγεία και τις πρώτες δημιουργίες στο μάρμαρο από γνωστούς και άγνωστους τεχνίτες κατά την πρωτοκυκλαδική περίοδο (3200-2000 π.Χ.)

Ναοί και ιερά, ακροπόλεις, αρχοντικά και ταπεινά λαϊκά σπίτια αναμίχθηκαν στον αδιάσπαστο ιστό του χρόνου μαζί με παραδοσιακές τέχνες, όπως η ύφανση, η ξυλογλυπτική, η εικονογραφία κλπ.

Παράλληλα, η μουσική, το τραγούδι, η γιορτή και ο χορός έδωσαν διέξοδο στη χαρά, τη θλίψη και τα όνειρα του λαού της Νάξου, αφήνοντας μια ανεκτίμητη κληρονομιά στους σύγχρονους ερευνητές.

Οι επισκέπτες της Νάξου είναι βέβαιο ότι θα γνωρίσουν πολλά από αυτά τα έθιμα και τις παραδόσεις, καθώς η πολιτιστική κληρονομιά και η παράδοση στη Νάξο συνεχίζεται σήμερα, ειδικά κατά τη διάρκεια των διακοπών και των ειδικών εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα όλο το χρόνο.

Περισσότερα: www.naxos.gr

Επιπλέον λόγοι για να μας προτιμήσετε

Δωρεάν ακύρωση

Για κρατήσεις που ακυρώνονται έως 30 ημέρες πριν την ημερομηνία άφιξης.

Περισσότερα

Εγγύηση καλύτερης τιμής

Έως και 10% επιπλέον έκπτωση για τους πιστούς μας φιλοξενούμενους.

Ασφαλής κράτηση

Τα προσωπικά σας στοιχεία χρησιμοποιούνται μόνο ως εγγύηση της κράτησής σας και δεν πρόκειται να δοθούν σε τρίτους.

Πληρωμή στο ξενοδοχείο

Δεκτά μετρητά, χρεωστικές (DEBIT) και πιστωτικές κάρτες VISA & MASTER.

Έκπτωση 10% για τους πιστούς μας φιλοξενούμενους. Κάντε κράτηση εδώ.

 

Επικοινωνία

5 λεπτά από τη Χώρα. Ηρεμήστε, διασκεδάστε, παρακολουθήστε το μοναδικό ηλιοβασίλεμα, και χαλαρώστε./h4>